Statii de incarcare auto
Statii de incarcare auto
STATII DE INCARCARE AUTO
Mașinile electrice încep să acapareze piața și tot mai muți șoferi și proprietari de business-uri încep să ia în considerare trecerea de la mașini pe combustibil la cele electrice.
Nu va dura mult până toți ne vom da seama de beneficiile extra pe care le putem avea cu o astfel de mașină.
Rețeaua de încărcare pentru mașini electrice din România se îndreaptă cu pași repezi spre ieșirea din faza de pionierat: în toate orașele importante din țară există cel puțin câteva puncte de încărcare de putere medie (22 kW) și minimum o stație rapidă (50 kW).
Conform datelor SafeFleet la nivelul anului 2018, în România existau 286 încărcătoare distribuite în marile orașe, Guvernul României promitand ca pana in 2021 să instaleze peste 1000 de stații în întreaga țară. În următorii cinci ani, în jur de 2.500 de puncte de încărcare vor fi instalate în toată țara, încurajând mobilitatea electrică la scară largă, așa încât să ne bucurăm de un aer mai curat și de un trafic mai puțin zgomotos.
Distribuția punctelor de reîncărcare va fi realizată astfel încât să se asigure autonomia mijloacelor de transport pe bază de combustibili alternativi pe o rază de minim 10 km în aglomerările urbane, minim 150 km în mediul extraurban pentru drumurile naționale și minim 70 de km pentru rețeaua TEN-T.
“Ofensiva electrică transformă piața și obiceiurile utilizatorilor auto. Cel mai bun exemplu vizează alimentarea mașinii. Estimăm că în circa 70% dintre cazuri șoferii de mașini electrice și hibrid plug-in vor alimenta cu ajutorul unor instalații de uz casnic sau stații de mare putere instalate în parcuri de birouri sau clădiri comerciale”
Masinile electrice se pot incarca la orice tip de priza, fie ea priza casnica sau STATIE DE INCARCARE ELECTRICA. Vom afla in continuare ca, in functie de unde alegem sa ne incarcam masina, timpul de incarcare si nivelul de siguranta vor fi diferite.
PRIZA CASNICA
Aceasta reprezinta cea mai simpla solutie de incarcare pentru masina dumneavoastra. Nu aveti nevoie decat de un cablu cu mufa speciala pentru masina, care vine de obicei la achizitionarea ei, pentru a va conecta la priza si a incepe incarcarea dar sesizam si cateva inconveniente cum ar fi: nu exista protectie impotriva eventualelor probleme ce pot aparea in timpul incarcarii, Nu se poate contoriza curentul consumat, Puterea disponibila este de 2,3 kW, durata unei incarcari complete foarte ridicata.
STATIE DE INCARCARE CU CURENT ALTERNATIV (AC) MONOFAZAT
Aceasta este solutia cea mai fiabila pentru masina dumneavoastra electrica, recomandata mai ales pentru acasa sau locul de munca.
Aceste statii sunt dotate cu protectie, pot fi conectate intre ele si/sau la internet, se poate contoriza energia consumata si se poate restrictiona accesul la ele, incarcarile fiind autorizate cu ajutorul unui card RFID.
Puterea disponibila a acestor statii poate fi intre 3,7 – 7,4 kW, iar durata unei incarcari complete este de 3 – 8 ore.
STATIE DE INCARCARE CU CURENT ALTERNATIV (AC) TRIFAZAT
Aceleasi caracteristici ca la statia prezentata anterior, doar ca aici puterea variaza intre 11 – 22 kW,
iar timpul de incarcare este intre 1,5 – 3 ore.
La statiile de incarcare cu curent alternativ, indiferent ca sunt monofazate sau trifazate, conteaza
si tipul masinii pe care o conectati, deoarece masina suporta o anumita limita de incarcare.
O masina cu o limita de 7,4 kW, daca este conectata la o statie de 11 kW, va incarca doar cu 7,4 kW.
STATIE DE INCARCARE CU CURENT CONTINUU (DC)
Acesta este tipul de statie folosit pentru incarcarile rapide. De regula, ele sunt amplasate in benzinarii sau pe autostrada. Puterea unei astfel de statii este de 50 – 120 kW, iar timpul de incarcare este intre 30 de minute si o ora.
Datorita faptului ca ele transmit curentul direct in baterie, si nu mai este nevoie sa treaca prin redresorul masinii care impune restrictia de putere, toate masinile vor incarca la fel de repede.
O caracteristica importanta a STATIILOR DE INCARCARE RAPIDA este detectia curentului rezidual,monitorizarea izolației, protecție supra-curent, protecție supratensiune, protecție la scurtcircuit, protecție depașire temperatură.
* CUM GASESTI O STATIE DE INCARCARE ELECTRICA ?
Pentru a găsi toate stațiile de încărcare electrică din țară și din străinătate, poți consulta harta pusă la dispoziție de PlugShare, care îți va oferi informații despre toate punctele de încărcare din apropierea ta, tipul acestora (normal, fast) și tariful pe care trebuie să îl plătești pentru încărcare.
Cu o statie de incarcare vei atrage clienti noi care apreciaza efortul tau. Ai posibilitatea sa acoperi costurile cu furnizorul tau de energie si chiar sa incasezi venituri in plus. Ne ocupam noi de incarcarile masinilor electrice astfel incat tu sa te concetrezi pe dezvoltarea afacerii.